Chat with us, powered by LiveChat

We horen steeds meer over mensen die allergisch zijn of een intolerantie ontwikkelen tegen bepaalde voedingsmiddelen. Vaak worden de begrippen allergie en intolerantie door elkaar gebruikt. Het zijn echter geen synoniemen! Daarom willen we je uitleggen wat het verschil tussen allergie en intolerantie juist inhoudt. We beginnen met de definities.

 

Wat is een allergie?

 

Een allergie wordt beschouwd als een chronische ziekte waarbij de patiënt in contact komt met bepaalde stoffen die we allergenen noemen. Dit zijn de trouwens ook de stoffen waar de testpersoon een allergie tegen heeft ontwikkeld. Wat is een allergie eigenlijk? De meeste mensen weten dat dit betekent dat wie allergisch heeft een sterke onverwachte reactie op een bepaald voedingsmiddel vertoont. Tegelijk kunnen we hetzelfde zeggen bij een intolerantie. Het is dan ook geen wonder dan vele mensen deze termen door elkaar gebruiken alsof het synoniemen zijn. Dit is duidelijk niet het geval. De bovenstaande definitie van wat een allergie juist is, is ver van toereikend, want ze overlapt nog steeds met het woord intolerantie. Dat is de reden waarom wij een andere, meer exacte definitie van een allergie willen gebruiken. Bij mensen met een allergie, maakt het menselijk immuunsysteem antistoffen aan tegen stoffen die van buiten in het lichaam dringen. Dit is ook het geval bij een voedselallergie. Vaak voorkomende symptomen bij allergie zijn: niezen, tranende ogen, gezwollen lippen, een prikkelend gevoel in de keel, netelroos en diarree.

 

Wanneer spreken we over intolerantie?

 

Bij voedingsintolerantie is er iets anders aan de hand dan bij een allergie. Intolerantie betekent dat ons lichaam onvoldoende enzymen aanmaakt om bepaalde voedingsstoffen te kunnen verteren of afbreken. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop we voedingsstoffen opnemen in ons lichaam. Symptomen van voedingsintolerantie zijn bijvoorbeeld diarree en buikpijn. Deze symptomen vind je ook terug bij voedingsallergie. Het grote verschil tussen een allergie en intolerantie is echter dat je bij een allergie meteen heftige symptomen krijgt en dat dit bij intolerantie niet het geval is: bij intolerantie heb je bij kleine hoeveelheden zeer milde symptomen. Bij allergie reageer je altijd heftig!