Chat with us, powered by LiveChat

Hoewel voedselallergieën misschien niet bovenaan de lijst staan van huiduitslagtriggers, kunnen bepaalde voedingsmiddelen eczeem veroorzaken.

De lijst met irriterende stoffen en allergenen die eczeem kan veroorzaken, omvat alles van een droge huid en krassende kleding tot koud weer. Aangezien ongeveer een derde van de mensen met eczeem ook voedselallergieën kan hebben, vraagt u zich misschien af of dit ook een rol zou kunnen spelen in de symptomen van u of uw kind.

“Er is een verhoogde associatie van voedselallergieën bij kinderen met eczeem, maar de overgrote meerderheid van de kinderen met eczeem heeft geen voedselallergieën”, zegt Daniela Kroshinsky, MD, directeur van pediatrische dermatologie in het Massachusetts General Hospital in Boston. “Over het algemeen lopen kinderen met meer ernstig eczeem meer risico om voedselallergieën te ontwikkelen”, zegt ze.

Bovendien bleek uit een onderzoek uit juli 2013 in het Journal of Investigative Dermatology dat baby’s met eczeem een hoger risico hadden op het ontwikkelen van voedselallergieën. Onderzoekers theoretiseren dat de afbraak van de huidbarrière kan bijdragen aan een allergische immuunrespons in voedsel.

Als uw kind voedselallergieën heeft, kan dit de huiduitslag vergeren. Daniel Searing, MD, kinderarts en universitair docent kindergeneeskunde, divisie allergie en immunologie bij National Jewish Health in Denver, zegt dat dubbelblinde, placebo-gecontroleerde voedseluitdagingen (de gouden standaard voor allergietests) hebben bevestigd dat voedselallergenen kan leiden tot atopische dermatitis, het meest voorkomende type eczeem.

Het verband tussen voedselallergieën en een eczeem uitslag is gecompliceerd. Volgens de American Academy of Dermatology gaan voedselallergieën en een opflakkering van eczeem niet altijd hand in hand. Voor de meerderheid van de mensen met zowel eczeem als voedselallergieën, zal het eten van een voedsel waarvoor ze allergisch zijn geen huiduitslag veroorzaken. Onderzoek toont aan dat een voedselallergie het meest waarschijnlijk een uitbarsting van eczeem huiduitslag kan veroorzaken bij baby’s en bij mensen met ernstig eczeem.

Volgens Dr. Searing zijn deze zeven voedingsmiddelen meestal gelinkt aan voedselallergieën:  eieren, melk ,tarwe, sojasaus, peulvruchten, vis en pinda’s

Voedselallergieën kunnen variëren van licht tot potentieel levensbedreigend en meestal een paar uur na het eten. Typische symptomen van voedselallergie kunnen zijn:

  • Braken, diarree en krampen
  • Netelroos
  • Zwelling of jeuk van de lippen, tong, mond of keel
  • Piepende ademhaling of moeite met ademhalen
  • Verlaagde bloeddruk

Als eczeem lijkt op te duiken na het eten van een bepaald voedsel, vertel dit dan aan uw arts, zegt dr. Kroshinsky. Maar ze voegt eraan toe dat, aangezien de meeste kinderen met eczeem geen voedselallergieën hebben, je kind geëvalueerd moet worden door een dermatoloog om te zien of het eczeem om andere redenen flakkert – misschien omdat conventionele eczeembehandelingen niet werken. Sterkere behandelingen kunnen noodzakelijk zijn.

Wanneer het testen van voedselallergie nodig kan zijn

Als u denkt dat voedselallergieën eczeemklachten kunnen veroorzaken of als de huiduitslag blijft opflakkeren ondanks de behandeling, kunt u een allergoloog raadplegen. Searing zegt dat een allergoloog zal helpen bepalen of het testen van voedselallergie nodig is en de resultaten op de juiste manier kan interpreteren.

Een bloedtest om antilichamen te zoeken die verband houden met twijfelachtig voedsel is een hulpmiddel dat een allergoloog kan gebruiken. Een andere is een huidpriktest waarbij een vermoed allergeen op de huid wordt geplaatst en vervolgens in de huid wordt “gekrast”. Als de huid begint te zwellen, jeuken of rood wordt, is dat een positieve test. Behalve licht ongemak, zijn er meestal geen bijwerkingen of complicaties van huidtesten, zegt Searing.

Toch kunnen bloed- en huidtestresultaten misleidend zijn. Hoewel een negatieve test een sterk bewijs is dat een u of uw kind niet allergisch is voor een specifiek voedsel, zijn positieve resultaten niet zo betrouwbaar. Alleen omdat iemand  tijdens een test op een bepaald voedsel reageert, betekent dit niet dat hij een eczeemovergang krijgt als het voedsel wordt gegeten. Valse positieven komen vaak voor.

De enige manier om zeker te weten of voedselallergieën een eczeemoorzaak zijn, is door een orale voedsel uitdaging uit te voeren. In een medisch setting onder toezicht – nooit thuis – krijgt je steeds grotere monsters van een verdacht voedsel en allergisten kijken naar reacties. Als je tekenen van eczeem vertoont, zoals roodheid, papels en uitslag, of erg jeukt binnen twee uur, laat de test zien dat het voedsel het eczeem veroorzaakt.